NÁRAMKY PŘÁTELSTVÍ

!!!!!!!!!!!!!!!UPOZORNĚNÍ: JEDNOTLIVÉ TEXTY NA SEBE NAVAZUJÍ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Materiály a pomůcky

 

Co potřebujeme:

Bavlnky: můžeme použít klasické slabé bavlnky nebo moulinky, které jsou silnější nebo perlovou přízi různých tlouštěk.

 
 
Bavlnky
 
 

Zavírací špendlíky: neboli Sichrhajcku, pomocí které náramek připevníme k nějaké podložce - noze, polštářku nebo něčemu jinému.

 
 
Špendle
 

Nůžky: kterými budeme bavlnky stříhat.

 
Nůžky
 

 

Všechny potřeby se dají sehnat v jedné galanterii a moc peněz vás to stát nebude. 

 

A to je tak všechno. Samozřejmě můžeme použít i další materiály jako je kůže nebo korálky. V knihách jsou také návody na několik kožených náramků. Velice pěkně vypadají korálky, které jsou vetkány do náramku. Fantazii se už meze nekladou a každý může vytvořit to, co ho napadne.  Dále se dají použít různá zapínání na ukončení náramků.

 

 

Nejprve se musíme rozhodnout jaký náramek vytvoříme. Podle vzoru vybereme barvy a počet bavlnek. Bavlnky nastříháme v potřebné délce. V knihách je přesně popsáno, jak mají být nitě dlouhé. U hubených náramků (do 8 nití) obecně platí pravidlo, že stačí stejná délka jako třikrát omotat kolem zápěstí. Samozřejmě je ale vždy lepší ustřihnout nit raději delší než kratší. Sice lze nit nastavit, ale je to zbytečná komplikace. Také nesmíme zapomenout, že když budeme motat náramek na krk, čelenku nebo třeba záložku do knihy, budeme samozřejmě potřebovat mnohem delší nitě. A také čím je náramek silnější, tím delší nitě musíme nastříhat. A délka bavlnek závisí i na samotném vzoru. Některé bavlnky mohou sloužit pouze jako spodní a jejich spotřeba je minimální, zatímco bavlnky, které se ve vzoru hodně objevují musíme mít dlouhé třeba i metr a půl.

 

 

Když máme nitě nastříhané, svážeme je do uzlu a uzel propíchneme svíracím špendlíkem. Nesmíme zapomenout nad uzlem nechat přibližně deset centimetrů volné příze, abychom z ní mohli na konci uplést copánek, kterým se náramek připevní na ruku. Poté nitky připevníme špendlíkem na nějakou podložku. Můžeme buď na kalhoty nebo si kolem nohy omotáme šátek a do něj nebo třeba na malý polštářek nebo jako Betty na herduli, která se používá na paličkování. Prostě tam, kde nám to bude vyhovovat nejvíce. Někomu prostě klasické motání náramků nejde a lidé si hledají různá usnadnění, aby se bavlnky tolik nezamotávaly a práce pro ně byla přehlednější. A tak se bavlnky různě namotávají na kolíčky nebo jiné sponky, aby nebyly příliš dlouhé a lépe se s nimi pracovalo.

 

 

Ze začátku si musíme pečlivě bavlnky seřadit podle pořadí dle návodu. Nitky se do sebe velmi rády zamotávají, takže určitě budete potřebovat trochu trpělivosti. Pokud se vám stane, že se spletete, například přeskočíte jednu nit nebo špatně utáhnete hlavní nit a prokukuje vám spodní nit, vždy můžete uzlíky rozpárat. Jednoduše vezmete špendlík a uzlíky rozvážete. Více o párání a navazování najdete zde.

Začátek náramku je většinou nejtěžší částí. Umotat několik prvních řad je náročné, protože nemůžete pořádně utahovat a opírat se o předchozí řady. Musíte vytvořit správný sklon uzlíků a přitom je dostatečně utáhnout. Výborným pomocníkem pro začátek náramku jsoukuchyňské svorky. Není to příliš velká investice, prodávají se v různých velikostech a využijete je vážně i v kuchyni. Sehnala jsem šest kusů za 30 kaček. 

 

 

Díky nim pro vás první řady náramku budou pohodička. Bavlnky si srovnejte podle vzoru a potom na ně přiklapněte svorku. Náramek na ukázce je písmenkový a pleten do čtvercové sítě, tudíž řady jsou rovné. Díky svorce uděláte řady krásně rovné a hlavně perfektně utáhnete uzlíky. Uzlíky se neposunují, po několika řadách svorku sundáte a máte perfektně rovné řady a začátek bez problémů. Stejně tak u klasického šikmého náramku, jen si svorku nastavíte tak, aby měla správný sklon. Podobně se dá využít i kolíček na prádlo, pokud potřebujete něco hned teď, ale svorka je vhodnější. 

 

 

Když je náramek hotový, musíme provázky ukončit. Nejprve se rozváže uzel, ve kterém byl zapíchnut svírací špendlík a potom upleteme na obou stranách náramku jeden nebo dva stejně dlouhé copánky, kterými se náramek zaváže na ruce. Pokud je náramek silnější doporučuji na každém konci uplést dva copánky. Vypadá to pěkně a je to praktické. Jednotlivé copánky můžeme svázat kolem zápěstí tradičními třemi uzlíky nebo klasickým ambulantním neboli křížovým uzlem.  

 

 

 

Také můžeme udělat na jednom konci náramku smyčku a na druhém dva copánky. V tomto případě s tím ale musíme počítat už na začátku při stříhání nití. Ustřihneme totiž jen polovinu nití, ale v dvojnásobné délce a v polovině z nich upleteme copánek, který nám vytvoří plochou smyčku. Nebo můžeme jednou nití omotat ty ostatní a vznikne omotaná smyčka. Nit, kterou budeme ostatní omotávat, musí být dostatečně dlouhá, aby nám potom vystačila na samotné pletení vzoru. Já osobně smyčky skoro vůbec nepoužívám. Zdají se mi nepraktické, ale jsou docela pěkné.  

Plochá smyčkaOmotaná smyčka

 

 

Další možnost ukončení náramku je našití gumy na konce náramku. Vhodné to může být například pro děti. Náramek si můžete snadno sundat, kdy chcete. Když se náramek obnosí a copánky se přetrhnou, ale náramek se dá ještě nosit a je pěkný a především pokud je to nějaký silnější vzor, který vám dal hodně práce, tak si na konce jehlou a nití našijte klasickou silnější gumu a můžete ho nosit dál. Je to vcelku praktické.

 

  

 

Jak uvedla Charlotte na Lopuchu, tak si na konce náramku můžete přidělat i klasické kovové zapínaní. Přišívá ho jehlou a nití na konec náramku a konce bavlnek ještě potírá tekutým průhledným lepidlem. Náramek s tímto zapínáním si pak můžete sundat kdykoliv chcete. 

Na první pohled se může zdát, že takové upletení náramku je dost obtížné, ale není to vůbec pravda. Ze začátku vám to bude určitě trvat docela dlouho a budete dělat i spoustu chyb, stejně jako já.  Když ale vydržíte, tak svoji techniku vychytáte a náramky budete mít během několika dní nebo i pár hodin hotové.

Všechny vzory náramků jsou pleteny pouze ze 4 druhů uzlíků. Stačí se tedy naučit tyto 4 druhy a už dokážete uplést úplně všechno. Jsou to:

  • Základní uzlíky vázané vpravo

  • Základní uzlíky vázané vlevo

  • Zpětné uzlíky vázané vpravo - zpětné uzlíky se také nazývají střídavé

  • Zpětné uzlíky vázané vlevo

Základem drhání náramků přátelství je, že na sebe navazují uzlíky různých barev, a tím se tvoří určitý vzor, který požadujete.

Jednotlivé řady uzlíků mají vždy sklon směrem dolů (samozřejmě až na výjimky - při jednom způsobu vázání písmenek :)

Směr vázání je tedy vždycky zprava nebo zleva dolů. Nikdy se bavlnkou nevracíte nazpátek nahoru.    

Každý uzlík se skládá přesně ze dvou bavlnek (opět až na výjimky, např. při speciálním vázání náramků na více spodních nití :)

Jedna bavlnka slouží jako hlavní (pracovní) a jedna jako spodní (vedlejší) nit. Hlavní je ta, se kterou uzlík drháme a která je vidět - ona tvoří vzorek. Hlavní bavlnkou děláme uzlík na spodní bavlnku. Spodní bavlnka by ve vzorku neměla být vůbec vidět - je uzlíkem zakryta.

Během pletení náramku se stále mění pozice hlavních a vedlejších nití. V jednu chvíli bavlnka slouží jako spodní a další uzlík už pleteme právě jí.

Každý uzlík v náramku je vlastně jeden dvojuzlík - to platí u náramků přátelství stále a pořád, prostě uzlík znamená dvojuzlík - kdyby se dělal pouze jeden tak by se nitě neutáhly, jeden uzlík se u náramků přátelství nikdy nedělá, vždycky dva !!!

Základy

Když děláte základní proužkovaný náramek, tak na každý řádek je hlavní nit jedna. Na obrázku je náramek ze 6 bavlnek pletený uzlíky vpravo. Začnete zelenou bavlnkou, kterou uděláte za sebou na zbylých 5 bavlnek vždy jeden uzlík vpravo. Vznikne vám první zelená řada. Zelená bavlnka byla pro tuto řadu pracovní - hlavní nit. Odložíme jí na konci řady a další řadu pokračujeme s fialovou bavlnkou. Fialová nyní slouží jako hlavní nit a všechny ostatní jsou vedlejší.

Uzlíky vpravo se vždy drhají směrem vpravo dolů od levé strany. Uzlíky vlevo se vždy dělají směrem vlevo dolů od pravé strany. Zpětný uzlík změní směr pletení základních uzlů. Například nejprve pletete uzlíky vpravo, potom uděláte zpětný uzlík vlevo a pokračujete s uzlíky vlevo.

Středový uzel

Středový uzlík se nazývá uzlík, který se váže ze dvou stejně barevných bavlnek. Je tedy jedno jaký uzlík uvážete, jestli vlevo, vpravo nebo zpětný, protože i kdybyste jakkoliv čarovali, tak ze dvou stejně barevných bavlnek jinou barvu nevykouzlíte :) Středový uzlík je jen vžitý název, především pro véčkové - stromečkové náramky. Občas se středovým uzlíkem nazývá i uzlík, který není přímo uprostřed vzoru :) Záleží na samotném vzorku..Vždy je ale ze dvou stejných bavlnek. 

 

Překrývací uzel 

Také se nazývá překrytí hlavní nitě nití spodní. Překrývací uzel je také vžitý název, především u náramku Pepito a jemu podobných, například francouzských vzorů, které jsou zcela bez zpětných uzlíků. První dvě řady náramku Pepito jsou od kraje vázané červenými bavlnkami. Netvoří ale dva celistvé proužky, nýbrž v průběhu vázání slouží i jako spodní nitě. Nejprve pro modré bavlnky a potom pro žluté.  Modré a žluté bavlnky je překrývají.. Červenými děláte uzlíky vpravo a modrými a žlutými jsou uzlíky vlevo. Pojem překrývací uzlík se používá především pro zjednodušení popisu konkrétních vzorů, není to žádný jiný speciální uzel. Buď je to uzel vpravo nebo vlevo.    

                                   

Nejtěžší je udělat několik prvních řad náramku, protože uzlíky ještě nejsou utažené. Mohou se vám po nitích posunovat a tvořit neplechu. Stačí jen trochu trpělivosti a šikovné ruce. Nebo pomůcky jako kolíček nebo nějaké svorky, které vám pomohou udržet směr hotových uzlíků, než uděláte několik prvních řad. Například to mohou být kuchyňské svorky na rozbalené potraviny nebo i izolepa, kterou si náramek na upletení začátku přichytíte na nějakou podložku.

Utahování uzlíků je velice důležité. Uzlíky musí být co nejvíce utaženy !!!! Ale pozor aby se bavlnka nepřetrhla, taky se to může stát a je to nepříjemný problém. Více o navazování bavlnek a teorii náramků najdete v dalších informacích.   

 

 

UZLÍKY VÁZANÉ VPRAVO

 

  • Toto jsou uzlíky vázané vpravo. Hlavní nit je na začátku náramku na levé straně a uzlíky jí vážeme směrem doprava. Modrá nit je hlavní nit a děláme jí uzlík na šedivé niti. 

  • Hlavní nit chytíme do pravé ruky. Vedlejší nit chytíme do levé ruky a napneme!!! 

  • Hlavní nit položíme přes vedlejší zleva doprava, podvlékneme a vzniklou smyčkou protáhneme. 

  • Uzlík utáhneme - to znamená, že ho posuneme nahoru. Hlavní nit musíme vést kolmo k vedlejší. Tím pádem bude mít uzlík barvu pouze hlavní nitě, tak jak to má být a ve vzorku nebudou chyby. 

  • Druhou smyčku zhotovíme stejně jako první a pevně!!! přisuneme k prvnímu uzlíku. Hlavní nit musí být zase kolmo utahována na napnutou nit vedlejší!!!

  • Takhle je hotov jeden uzlík. Musí mít barvu pracovní nitě a nit leží napravo od vedlejší nitě - na druhé straně než byla na začátku. 

  • Poslední obrázek je detail povoleného uzlu vpravo.

  • Představte si, že následují další vedlejší nitě a stejnou technikou se takto udělá celá řada proužkovaného náramku (blíže popsáno v sekci první náramek)

 

1. Hlavní nit je fialová, oranžová slouží jako spodní nit. Hlavní nit je na začátku náramku na levé straně a uzlíky jí vážeme směrem doprava.

2. Hlavní nit vezmeme do pravé ruky a vedlejší do levé a obě napneme. Hlavní nit položíme přes vedlejší zleva doprava. Můžeme si pomoci ukazováčkem levé ruky, kolem kterého bavlnku vedeme. 

3. Fialovou nit podvlékneme pod oranžovou. 

4. A vzniklým očkem protáhneme směrem nahoru.     5. Uzlík utahujeme - posunujeme nahoru, přičemž hlavní nit vedeme kolmo k niti vedlejší.  6. Uzlík posuneme nahoru. Máme přesně polovinu jednoho uzlíku. Nechte si vždycky mezi první řadou a uzlem alespoň centimetr až dva místo. Lépe se pak první řada dělá. 
7. Druhou smyčku zhotovíme stejně jako první. Hlavní fialovou nit položíme přes vedlejší oranžovou zleva doprava.  8. Vzniklým očkem provlékneme hlavní nit směrem nahoru.  9. Uzlík kolmo utahujeme a posouváme nahoru k prvnímu uzlíku. Uzlíky k sobě utáhneme co nejpevněji. 
10. A takhle vypadá hotový uzlík uvázaný směrem vpravo. 

Na začátku byla fialová nit na levé straně a po vyhotovení uzlíků je na straně pravé. 

Spodní oranžová nit je uzlíkem dokonale zakryta a nevykukuje ven. 

 

 

 

 

UZLÍKY VÁZANÉ VLEVO

 

  • Toto jsou uzlíky vázané vlevo. Musíme se naučit uzlíky vázat z obou stran, abychom mohli dělat náramky do V neboli šipkové náramky (blíže popsáno ve vzorech).

  • Pravou rukou držíme hlavní nit a levou vedlejší. Vedlejší nit musí být opět napnutá. 

  • Hlavní nit položíme zprava doleva přes nit vedlejší. Vzniklou smyčkou nit provlečeme a kolmo na nit vedlejší utáhneme a posuneme uzlík nahoru. 

  • Druhou smyčku uděláme stejně a pevně ji přitáhneme k první. Hlavní nit teď leží na druhé straně než na začátku - nalevo od nitě vedlejší. 

 

 

 

 

1. Uzlíky vázané směrem vlevo se váží stejným způsobem jako předchozí uzlíky, jen nitě se chovají zrcadlově. Hlavní nit je fialová, oranžová slouží jako spodní nit. Hlavní nit je na začátku náramku na pravé straně a uzlíky jí vážeme směrem doleva. 2. Úplně stejně jako u předchozích uzlíků vezmeme hlavní nit do pravé ruky a vedlejší do levé a obě napneme.  3. Hlavní fialovou nit položíme přes vedlejší oranžovou zprava doleva a pomáháme si při tom ukazováčkem levé ruky, kolem kterého nit vedeme. 
4. Vzniklým očkem protáhneme hlavní fialovou nit nahoru.  5. Uzlík kolmo fialovou nití na oranžovou utáhneme.  6. Druhý uzlík uděláme stejně jako předchozí. Fialovou nit položíme přes oranžovou. 
7. Vzniklým očkem protáhneme fialovou nit směrem nahoru.  8. Kolmo utáhneme uzlík co nejvíce k prvnímu uzlíku.  9. Tohle je hotový uzlík směrem vlevo. 

 

 

 

ZPĚTNÉ UZLÍKY VÁZANÉ VPRAVO

 

  • Zpětné uzlíky se také nazývají střídavé, protože první uzlík se váže na jednu stranu a druhý na druhou. Znamená to, že hlavní nit leží na začátku pletení náramku na jedné straně, ale také na té samé straně skončí po uvázání celého dvojuzlíku.

  • Každý zpětný uzlík se tedy skládá z jednoho levého a jednoho pravého uzlíku, a tím dohromady tvoří požadovaný dvojuzlík !!!!

  • Modrá nit je hlavní a leží vpravo. Uděláme jí nejprve jednu smyčku vlevo, stejně jako polovičku u základního uzlu vlevo. 

  • Poté uděláme smyčku vpravo. Takto nám vznikne zpětný uzlík vázaný vpravo. Hlavní nit opět leží na stejné straně jako na začátku - napravo. Je to velice jednoduché. Pouze kombinace dvou výše uvedených základních uzlů.

  • U všech uzlíků je stále důležité dodržovat základní pravidla: pořádně uzlíky utahovat a vést hlavní nit kolmo na vedlejší, aby nám spodní (vedlejší) nitě neprokukovaly.

 

 

ZPĚTNÉ UZLÍKY VÁZANÉ VLEVO

 

  • Modrou nití uděláme na šedivou spodní nit nejprve jeden uzlík vázaný vpravo. Hlavní modrá nit se nám přesune doprava za šedivou nit.

  • Poté uděláme druhý uzlík vázaný vlevo a hlavní nit zůstane ležet tam, kde na začátku - tedy vlevo. Zpětný uzlík vázaný vlevo je hotový.

 

Tato stránka je určena pro úplně absolutního začátečníka, který ještě žádný náramek nedělal. Při pletení náramků je také potřeba trocha trpělivosti, a proto by každý měl začít obyčejným proužkovaným náramkem. V sekci technika jste si přečetli, že existují dva základní druhy uzlíků, respektive čtyři. Na techniku se koukněte ještě před tím než začnete plést váš první náramek. Nejlepším začátkem tedy jeudělat několik proužkovaných náramků na obě strany a procvičit si tak uzlíky vázané směrem vpravo i vlevo.

PŘI VÁZÁNÍ NÁRAMKŮ SI MUSÍTE PAMATOVAT NĚKOLIK ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL:

  • Každý uzlík v náramku se skládá ze dvou uzlíků, je to tedy vlastně dvojuzlík.
  • Každým uzlíkem probíhají dvě bavlnky, hlavní nití se váže kolem spodní nitě. 
  • Náramky se vždy váží směrem dolů, mají šikmý sklon dolů. 
  • Uzlíky je potřeba co nejvíce utahovat, co nejpevněji. 
První náramek by měl být určitě proužkovaný. Můžete zkusit náramek z 6 nebo třeba z 8 bavlnek. Tento návod je na náramek z 8 bavlnek. 

Samozřejmě můžete použít libovolný počet bavlnek, jak sudý, tak i lichý. Náramky se dají udělat i ze dvou bavlnek - jsou to pak takové slabé tkaničky. Z jedné bavlnky náramek udělat nejde :o)

 

Od každé bavlnky si ustřihněte jednu nit. Ta by měla mít přibližně délku jeden metr. Když později budete dělat silnější náramky a náramky s různými vzory, tak jsou potřeba nitě i delší. 

Dávejte si pozor na délku nití a vždy raději ustřihněte trochu delší. 

Bavlnky svažte uzlíkem, do uzlíku zapíchněte svírací špendlík a připevněte k nějaké podložce. Nad uzlíkem nechte několik centimetrů na copánek. Plést můžete na koleni nebo třeba na polštářku, který si dáte na klín. Bavlnky seřaďte podle toho, jak chcete, aby po sobě jednotlivé proužky následovaly.    

První nití v pořadí je žlutá, takže žlutá bavlnka bude pro tento proužek nití pracovní a ostatní nitě budou spodní. Pracovní nit vždy překrývá uzlíky spodní nitě. Začneme tedy prvním uzlíkem směrem vpravo. Žlutá nit začíná nalevo a směřuje doprava, proto je to uzlík vpravo. Uzlík vpravo uděláme takto: Žlutou nit vezmeme do pravé ruky. Vedlejší oranžovou nit chytíme do levé ruky a napneme. Žlutou bavlnku položíme přes vedlejší zleva doprava, podvlékneme a vzniklou smyčkou protáhneme. Uzlík utáhneme - to znamená, že ho posuneme nahoru. Hlavní nit musíme vést kolmo k vedlejší. Druhou smyčku zhotovíme stejně jako první a pevně přisuneme k prvnímu uzlíku. 
Náramky přátelství mají vždy určitý sklon směrem dolů. Náramky se vždy vážou směrem šikmo dolů - doprava nebo doleva, ale nikdy ne zpátky nahoru. Tento sklon musíte vytvořit už první řadou. Takže při vázání uzlíků vpravo je sklon směrem vpravo.

Pokud byste dělali uzlíky směrem vlevo, tak je sklon na druhou stranu a začíná se na druhé straně - tedy napravo. Hlavní nití by pak byla černá.     

Všimněte si, že hlavní nit vždy po každém uzlíku změní pozici. Na předchozím obrázku byla před fialovou spodní nití, nyní je už za ní.  
Hlavní nití uděláme uzlíky vpravo na všechny spodní nitě. 
Takhle vypadá hotový celý jeden proužek. Žlutou bavlnkou jsme udělali uzlíky na všechny ostatní bavlnky, které sloužily jako spodní nitě. Žlutá bavlnka skončila na posledním  místě a dál bude sloužit jako spodní nit.    
Na další proužek se hlavní bavlnkou stává oranžová. Začneme úplně stejně jako žlutou bavlnkou. V tomto náramku stále děláme jen uzlíky vpravo. 
Dokončíme oranžovou řadu a další proužek bude červený. 
Takhle vypadá prvních osm řádků. Vystřídali jsme všechny bavlnky a další proužek bude opět žlutou bavlnkou. 
Jednotlivé proužky opakujeme až do doby, kdy je náramek dostatečně dlouhý. Potom na konci uděláme obyčejný copánek a na druhém konci rozvážeme uzel a upleteme také copánek. Odstřihneme konce nití a náramek můžeme zavázat na ruku.  
První řada je pro začátečníky dost obtížná. Nejlepší je, když vám náramek někdo načne a nebo můžete použít různé pomůcky, které vám poslouží jako vodítko.

Naprosto ideální je kuchyňská svorka, podle níž uděláte několik prvních řad krásně rovně a snadno.

 

Kolíček vám také pomůže udržet správný směr bavlnek a přitom jednotlivé uzlíky pořádně utahovat. 

Dalším krokem po několika úspěšných proužkovaných náramcích směrem vpravo i vlevo je vytvořit stromečkové neboli stříškové náramky neboli náramky do V.  Při těchto náramcích se dělají uzlíky vpravo i vlevo a uprostřed se bavlnky spojují.   

Při tomto náramku musíme počítat s tím, že od každé barvy použijeme 2 bavlnky. To znamená, že když děláme náramek z 8 bavlnek, tak použijeme 4 barvy. Z každé strany se pracuje se stejně barevnou bavlnkou, a ty se uprostřed spojí a vytvoří jedno véčko.

Bavlnky by měly být stejně dlouhé jako u předchozího náramku, přibližně metr. 

Bavlnky svážeme uzlem a nad uzlem necháme několik centimetrů volných, ze kterých na konci uděláme copánek. Do uzlíku zapíchneme spínací špendlík a připevníme k nějaké podložce. Barvy si seřadíme podle toho, jak chceme, aby po sobě v náramku následovaly. 
V sekci technika je uvedeno, jak se dělá uzlík vpravo i vlevo, ale ty už byste měli umět.

Hlavními bavlnkami jsou pro toto véčko obě modré bavlnky.

Na levé straně náramku uděláte modrou bavlnkou jeden uzlík vpravo na žlutou bavlnku.

Na pravé straně náramku uděláte modrou bavlnkou jeden uzlík vlevo na žlutou bavlnku.

Na levé straně náramku uděláte modrou bavlnkou jeden uzlík vpravo na fialovou bavlnku.

Na pravé straně náramku uděláte modrou bavlnkou jeden uzlík vlevo na fialovou bavlnku.

 

Na levé straně náramku uděláte modrou bavlnkou jeden uzlík vpravo na červenou bavlnku.

Na pravé straně náramku uděláte modrou bavlnkou jeden uzlík vlevo na červenou bavlnku.

U tohoto náramku taky musíte udržovat sklon směrem dolů. Jak vidíte, u uzlíků směrem vpravo je  sklon vpravo dolů a u uzlíků směrem vlevo je sklon vlevo dolů.

Spojení bavlnek uděláte středovým uzlíkem. Středový uzlík je jen název pro spojení dvou stejně barevných bavlnek uprostřed náramku. Jelikož mají bavlnky stejnou barvu, můžete si vybrat kteroukoliv a udělat jí uzlík na tu druhou. Takže klidně uzlík směrem vpravo nebo vlevo. V tuto chvíli jedna z modrých bavlnek slouží jako spodní nit.

Máte hotové první véčko.

Stejným způsobem uděláte další žlutý véčko.
A opakujete do té doby, než je náramek dostatečně dlouhý.
Potom rozvážete uzel a na obou koncích upletete copánky na zavázání na ruku.
Na tomto obrázku vidíte, jak jsou jednotlivé typy uzlíků označeny ve schématech vzorů, které jsou na tomto webu.
 

 

UTAHOVÁNÍ UZLÍKŮ

Pořádné a pevné utahování uzlíků je při drhání náramků velice důležité. Pokud dobře utahujete, náramek se vám později při nošení méně kroutí, déle vám vydrží a také spotřebujete menší množství bavlnek. Při utahování si ale také dávejte pozor, abyste bavlnku nepřetrhli. Může to být celkem nepříjemné. Velký vliv na to má kvalita zvolených bavlnek. Vyzkoušela jsem několik značek bavlnek a porovnala jsem je.

Na těchto obrázcích můžete vidět kousek z náramku Dvojčata. Když jsem začínala s drháním náramků, tak jsem ho začala motat, ale nikdy nedokončila. Nyní jsem se k němu vrátila a udrhala jsem stejný kousek z úplně těch samých bavlnek. Můžete si všimnout, jak špatnou techniku jsem na začátku měla a jak jsem se zlepšila. Na prvním obrázku jsou uzlíky málo utažené, náramek je delší, také silnější a navíc v něm jsou chyby, když prosvítají spodní nitě.

Utahování uzlíků je opravdu velice důležité a já jsem pro to utahovat co nejvíce. Pokud vám vadí, že náramek po upletení je příliš tuhý a tvrdý, což je také způsobeno silným utahováním uzlíků, tak můžete náramek unosit a časem změkne nebo ponořit do teplé vody s aviváží.    

 

CHYBY V NÁRAMKU A PÁRÁNÍ 

Samozřejmě se někdy stane, že uděláme nějakou chybu. Například špatný uzlík, vynecháme nějakou spodní nit nebo uzlíků uděláme moc. Není nic jednoduššího než všechny chybné uzlíky vypárat. Párejte normálně špendlíkem. Vezměte si špendlík co nejmenší a nejslabší a buďte opatrní a trpěliví. Snadno můžete páráním bavlnku poškodit, roztřepit nebo úplně utrhnout. Bohužel párání je spíše pomalejší než uzlíkování, takže raději se držet hesla dvakrát měř a jednou řež. 

Také se při uzlíkování často stává, že uděláte uzlík hlavní nití a utáhnutím vám prokukuje nit spodní. Stává se to nejčastěji při zpětných a překrývacích uzlících. Tuto chybu velice jednoduše odstraníte tím, že zatáhnete za spodní nit - napnete ji a ve vzorku už je zase vidět jen hlavní nit.   

 

JAK NAVAZOVAT BAVLNKU, POKUD SI JI USTŘIHNETE PŘÍLIŠ KRÁTKOU

Nejprve bych chtěla říci, že je lepší nastřihat si vždy delší nitě, abyste nemuseli řešit tento problém. Ale i mně se stále stává, že to prostě někdy nevypočítám. Bavlnky vždy stříhám podle oka, protože se vůbec nechci zdržovat ještě nějakým měřením a někdy to nevyjde.

Takže první možností je, že ve vzoru, který pletete jsou nějaké spodní nitě stejné barvy, které můžete vyměnit pomocí jednoho zpětného uzlíku. Je tedy dobré jako spodní nitě používat bavlnky stejných barev, které používáte v náramku. Pokud to nejsou pouze spodní nitě, mohou to být bavlnky, které jsou méně používané a také je můžete vyměnit. Na tomto obrázku vidíte, že jsem v průběhu práce vyměnila oranžové bavlnky. Chybou bylo, že neměly úplně stejnou barvu, ale nechtělo se mi navazovat. Opravdu se vám občas vyplatí používat spodní nitě stejných barev. 

Pokud tedy musíte navazovat, tak můžete použít takové dva způsoby:

1. Navažte bavlnku nejlépe ambulantním uzlem, co nejblíže k posledním řadám uzlíků. Použít můžete také pevnou smyčku. Výhodou ambulantního uzlu je, že je menší, ale musíte si dávat pozor při utahování, protože se vám může rozvázat. Pevná smyčka je trochu větší, ale lépe drží. Konce nití ustřihněte jen trochu, nebo nestřihejte vůbec. To se udělá až později. Hlavní je aby se vám uzel nerozvázal, když ho už budete zamotávat do samotného vzoru. Na tomto obrázku je vínová bavlnka navázaná uzlem, sami vidíte, že to není vidět.

Chvíli musíte s uzlem pracovat. Trochu se při motání plete, ale to se musí vydržet. Snažte se ho co nejlépe zapracovat do náramku. Poté pokračujte dál. Až budete mít náramek hotový, tak uzel ustřihněte. Vezměte malé nůžky a jimi celý uzel absolutně odstřihněte. Uzel tam nebude a pokud jste ho neumístili na okraj náramku, tak se nikde nic nerozváže a nepovolí. Samozřejmě předpokladem pro to je, že jednotlivé uzlíky v náramku dostatečně utahujete.

2. Tento druhý způsob je pravděpodobně mnohem lepší. Dá se říci, že je odvozením předchozího a psalo se o něm na Lopuchu. Při navazování bavlnky nepoužíváte žádný uzel. Tento krok uděláte, když máte s danou bavlnkou pracovat a nejlépe někde uprostřed náramku, ne na krajích. Když už bavlnku máte kratší, tak ji odložíte dozadu náramku - na rub. Vezmete novou bavlnku stejné barvy a uděláte jí uzlík, tam kde má být. Přitom necháte horní kus bavlnky viset na rubu náramku. Zůstanou tam tedy viset dva kusy - konec staré a začátek nové. Odstřihnete je až při dokončování náramku.  

 

Z KOLIKA BAVLNEK JE NÁRAMEK UPLETEN ?

Pokud jste si našli nějaký vzor, na který není návod nebo když se pustíte do nějakého náramku podle šablony, tak úplně první věc, kterou musíte vědět, je kolik použít bavlnek. Je velice jednoduché to zjistit. Po diagonále přes celou šířku náramku si spočítáte, kolik je uvázáno uzlíků. A poté k tomuto číslu přičtete ještě jedna a to je výsledný počet bavlnek, který potřebujete na tento náramek.

  

Tuhle vlastně nejdůležitější informaci, pokud chcete dělat nějaký neznámý náramek, musíte vyčíst z originálu. Předkreslený vzor je tedy z 12 bavlnek. Náramek vedle něj je z 10 bavlnek. 

 

POČÁTEČNÍ ROZESTAVENÍ BAVLNEK

Velice důležitá věc při pletení náramku je počáteční rozestavení bavlnek. Bez něj náramek nemůžete začít plést. K tomu abyste mohli určit přesné rozestavení bavlnek, musíte nejdřív znát vzor. Musíte vědět, kde jsou zpětné uzlíky a jak jsou vedeny nitě.

Pro ukázku jsem vybrala Gejzír. Je to celkem jednoduchý vzor, který můžete rozkreslit jen od pohledu.

Nejprve si spočítáte výše uvedeným způsobem, z kolika bavlnek je náramek upleten. Tento gejzír je z 18 nití. Uvědomíte si, že od každé barvy jsou tu přesně dvě bavlnky a jelikož je náramek osově symetrický, stejné tak bude i počáteční rozestavení bavlnek.    

Když seřazujete bavlnky na začátku, tak si musíte uvědomit, jak je budete postupně používat.

Náramek začínáte plést žlutou bavlnkou, tudíž ta musí být první. V druhé řadě náramku pracujeme s tmavě modrou bavlnkou, tudíž ta je v pořadí druhá.

V první řadě náramku pracujeme ještě s fialovou a tmavě zelenou bavlnkou, abychom s nimi mohli vázat, tak musí být na pozicích, na kterých začínají jejich uzlíky.

Dále vidíme že uprostřed náramku v druhé ředě je středový světle zelený uzlík. To znamená, poslední bavlnky uprostřed budou světle zelené.

Světle modrá bavlnka je od kraje třetí, která zasahuje do vzoru náramku. Nejprve je to žlutá, pak tmavě modrá, pak světle modrá. Tudíž můžeme předpokládat, že na začátku bude její pozice třetí.

Další pozice bavlnek určíme tak, že si nakreslíme nebo uvědomíme (opíšeme prstem :) kudy vedou spodní bavlnky, jejichž pozici nám ještě chybí určit.

Spodní bavlnky vždy vedou naopak než hlavní uzlíky. Když je tedy uzlík vpravo tak niť pod ním jde vlevo. Když je uvázán zpětný uzlík vpravo, tak bavlnka na které je uvázán otáčí svůj směr vlevo. Vedení spodních nití máte ukázáno na tomto obrázku.

Začneme tmavě červenou - prvním zpětným uzlíkem, který jí je uvázán na kraji a vedeme ji tak jak je schována pod hlavními nitěmi až se dostaneme až nahoru, čímž určíme její pozici. Stejným způsobem to určíme u všech bavlnek.

 

Základní rozestavení bavlnek, pokud chcete náramek začít zarovnaně vidíte na tomto obrázku. A postupujeme stejně jako předtím.

Koukneme se na první vodorovnou řadu náramku a vidíme, se kterými bavlnkami v ní pracujeme. Od prostředku je to fialová, pak žlutá, tmavě modrá, světle modrá, tmavě červená. Tím pádem jejich pozici známe.

Potom vidíme uprostřed tmavě zelený středový uzlík, a když od něj zakreslíme pozici spodní nitě vyjde nám u žluté bavlnky. Dále pak nakreslíme pozice ostatních bavlnek, začneme oranžovou - od krajního zpětného uzlíku. Dále šedivou a světle zelenou.

Začátek tohoto náramku by se potom pletl od krajů. Začali byste tmavě červenou bavlnkou, pak světle modrou, tmavě modrou atd.  

Další rozestavení bavlnek na začátku jsem nakreslila na vzoru Cihličky. Opět zde máte rozkreslené vedení spodních nití. Začátek náramku je zde rozkreslen dvěma způsoby. 

 

NÁSOBENÍ VZORŮ

Velmi často si chce někdo uplést silnější náramek tím, že zdvojí nebo ztrojí nějaký vzor. Některým vzorům to velmi přidá na kráse a silné náramky jsou pěkné. Na tomto webu najdete u mnoha vzorů i jejich zdvojené až ztrojené verze. Zdvojování vzorů by se na první pohled mohlo zdát jednoduché. Pokud v tom nemáte žádné zkušenosti, tak si řeknete, že použijete dvakrát tolik bavlnek a ono to vyjde. Není to ale úplně pravda.

Když si chcete znásobit nějaký vzor, stáhněte si nákres k sobě do počítače a otevřete v Malování. Označte, zkopírujte a vložte. Při vkládání vám pomůže funkce kreslit neprůhledně (na horní liště klikněte na obrázek), kterou můžete vypnout a vzor na sebe krásně naváže. Ne každý vzor jde jednoduše znásobit. ale pozor, pokud není vzor symetrický a obsahuje více zpětných uzlů nebo nesymetricky spodní nitě, které v náramku nejsou vidět, tak sice obrázky můžete znásobit, ale pak vám zdvojený vzor nepůjde uplést. V takovém případě se musí vzor nějakým způsobem upravit - změnit vedení nití, tak aby náramek uplést šel. 

Při zdvojování vzorů může dojít ke dvěma situacím. Jedna možnost je, že vzor zdvojíte tak, že mezi dva vzory vložíte sloupec uzlíků. Vždycky se to odvíjí od konkrétního vzoru, jako u tohoto vzoru Gejzírek. Aby na sebe vzor pěkně navazoval, musíte to tak udělat. Potom je počet bavlnek, ze kterých náramek děláte přesně dvojnásobek původních.

 

Druhá možnost je, že při zdvojování se jeden sloupec uzlíků překryje. Je to tak například u vzoru Gejzír, ale i u mnoha dalších. Vlevo je původní gejzír z 10 bavlnek - 5 barev. Když si ho zkopírujete a vložíte vedle sebe, tak překryjete prostřední sloupec uzlíků. Když uberete jeden uzlík, tak už vám vzor nevyjde a musíte ho nějak upravit.

U Gejzíru se opakují stále stejné barvy. Zdvojení vzoru vede k tomu, že ubude jedna barva a aby vám vyšlo, že od každé barvy máte 4 bavlnky, tak musíte ubrat krajní sloupce uzlíků. Tím pádem jsou okraje trochu jiné, než původní vzor.

Další příklad je zdvojení vzoru Guatemala. V tomto vzoru je použito hodně spodních bavlnek, které v náramku nejsou vidět, a proto nemusí dojít k žádnému ubírání uzlíků na krajích.

Každý vzor je trochu jiný a znásobuje se trochu jinak. Ale tato základní pravidla vám alespoň trochu pomohou.

 

VYMÝŠLENÍ VLASTNÍCH VZORKŮ

Samozřejmě se můžete pustit do vymýšlení vlastních vzorků, nápisů a obrázků. Na vymyšlení vzoru není nic těžkého, horší je jeho samotná realizace. Ta se někdy podaří a někdy také ne :o) Ne všechny obrázky, které si vytvoříte, jdou vyrobit náramkovou technikou.  Aby se vám lépe a jednodušeji pracovalo, můžete použít moje mřížky - malástřednívelká, do kterých kreslím vzory já. Používám na to obyčejné Malování, ale stačí jakýkoliv grafický program. Pokud dáváte přednost pastelkám nebo fixkám, tak použijte tuto mřížku.

Také jsem vytvořila další schéma, ve kterém můžete vytvářet vzor a dokonce v něm vidíte kudy vedou vrchní - hlavní a spodní - vedlejší bavlnky. Když si tedy navrhnete nějaký vzor a uvažujete o tom, jak ho udělat, můžete využít tento nákres. Používat ho opět můžete v obyčejném Malování. Myslím, že tahle věcička by vám mohla dost usnadnit vymýšlení vzorů.A když vymyslíte nějaký zajímavý vzor, tak můžete poslat vaše nápady a podělit se :)

To schéma si můžete otevřít v Malování. Celkově jsem ho zmenšila, ale v Malování si ho můžete zvětšit. Nejdříve si zvětšete celou kreslící plochu - buď ručně myší roztáhněte okraje nebo nahoře na liště Obrázek - atributy a tam zvětšíte rozměry číslem na přesnou velikost, jakou chcete. Když kliknete znovu na Obrázek, tak úplně dole je položka kreslit neprůhledně. Klikněte na ní, aby nebyla zatržená. Potom již jednoduše označte schéma, dejte kopírovat a vložit a krásně přesně navážete na předchozí uzlíky a schéma si zvětšíte pro vaši potřebu.

Vždycky jsem si chtěla udělat tenhle vzor náramku ze stránky https://www.stetson.edu/~efriedma/bracelets/, ale nevěděla jsem jak na něj. Proto jsem využila svoje schéma a zakreslila jsem ho do něj.

Na tomto obrázku vidíte rozkreslený vzor.

Nejprve jsem si spočítala z kolika bavlnek je náramek upleten - 17 bavlnek.

Poté jsem zjistila kolik obsahuje barev - 11 barev. Dále jsem tedy uvažovala jak jsou barvy využity. Když se podíváte nahoře na obrázek upleteného náramku, tak na krajích je hnědá. Jelikož je na obou krajích, tak tam musí být dvakrát. Barvy, které tvoří obdélníčky - bílá, žlutá, oranžová, červená a tmavě červená ve vzoru musely být také minimálně dvakrát, protože jednou bavlnkou umotat obdélníčky rozhodně nešly. A jejich středové bavlnky - různé odstíny zelené stačily jednou.

Vyšlo mi tedy: hnědá, bílá, žlutá, oranžová, červená a tmavě červená dvakrát, což je 12 bavlnek plus 5 zelených, což je dohromady 17.

Zakreslila jsem si vzor do mřížky - barvy jsem si vybrala trochu jinak, aby se mi různé odstíny zelené nepletly atd.

A začala jsem přemýšlet a zkoušet, kde jsou zpětné uzlíky aby vzor šel uplést. Mezi jednotlivými uzlíky/kolečky jsem vyplňovala spojnice, které vedly buď hlavní nebo spodní nitě. Tím jsem dokázala určit postavení bavlnek na začátku náramku.

Vzor jsem dokreslila až do prvního opakování, abych si byla jistá, že mám znovu správné postavení bavlnek.  

Rozhodně to není jednoduchá práce a připravte se na to, že vám to zabere celkem dost času, ale vymyšlení vlastního vzoru fakt stojí za to.

 

PROUŽKY

ŠiPKY

NÁRAMEK  S OKRAJEM

PROLAMOVANÝ  VZOR

PROUŽKY KOMBINACE

ŠiPKY KOMBINACE

RETÍZEK

KULATÉ  NÁRAMKY

PEPiTO

DUHOVÉ PEPITO

KLiKATÝ  NÁRAMEK

STÍNOVANÝ  NÁRAMEK

OBLOUKY

NEJRYCHLEJŠÍ  NÁRAMKY

RYBKY

PLETENEC

VETRNÍK

 

 
 

CiK CAK

KORÁL

JANTAR

VLNKY

DÍRATÝ NÁRAMEK

DRÁCEK

FRANCOUZSKÉ  VZORY

FR. SPIRÁLA a další

MEXIKO
CTVERECKY

ŠACHOVNICE

DiAMANT
CTVERECKY

MEXIKO

CIHLY
KLiKATÝ  NÁRAMEK

KRYSTAL

GUATEMALA

ZMIJE

GEJZÍR
VRTULKA

GEJZÍREK

PILKA
KLiKATÝ  NÁRAMEK
STROMEK

OBDÉLNÍKY

ORNAMENT
PROPLÉTANÝ  NÁRAMEK
LANCUZSEK

INDIÁNSKÝ NÁRAMEK

MLÝNEK
CiK CAK
PROPLETENEC

 

 

PUZZLE

KOSTKY

KOSTKY

MALÁ  SPIRÁLA

SPIRÁLKA

VELKÁ  SPIRÁLA

ZAPLÉTANÝ  NÁRAMEK

BOOMERANG

RÍCKA
CTVERECKY

DOMINO
KELTSKÝ  VZOR
RECKÝ  VZOR
MEXIKO

NÁHRDELNÍKY
STROM
ORIENT
ORIENT
NEBESKÝ NÁRAMEK

MLÝNEK

 

 
 

NA PRUHOVANÉM POZADÍ

PRUHOVANÉ OBRÁZKY

VE CTVERCOVÉ SÍTI

OBRÁZKY VE CTVERCOVÉ SÍTI

ZPETNÝMI  UZLÍKY

PRÍVÉŠKY A VÉCICKY

 

Doplňky z provázků

Tuto knihu vydalo nakladatelství Ikar v edici Beruška v roce 1995 a její autorkou je Marina Schories. Kniha je vhodná zvláště pro začátečníky, protože jsou v ní jednodušší náramky. Je zde krok za krokem popsán postup pletení každého náramku a další nápady jako provázek do vlasů nebo na sponku. Rozhodně tuto knihu doporučuji. Náramky v ní jsou velice pěkné a jsou zde zajímavé a rozmanité vzory. Výhodou těchto slabších náramků je, že jsou rychle hotové a neztratíte se ve změti nití. Pokud zvládnete tyto náramky, zlepšíte svou techniku a motání se vám vžije do rukou. Pak už vám nebude nic bránit  s pletením složitějších vzorů. Ovšem můžete rovnou začít s těmi těžšími.

Nové doplňky z provázků

 

Tuto knihu taky vydalo nakladatelství Ikar v edici Beruška, a to již v několikátém vydání. Tato kniha se myslím dá sehnat v současné době například v Knižním klubu. Knihu napsala Sigrid Henke. V této knize jsou opravdu nádherné vzory náramků a na první pohled se zdají velice těžké, ale není tomu tak. Každý kdo zvládne základní proužkovaný vzorek, zvládne i tyto, protože je zde podrobný a srozumitelný postup. Jediná nevýhoda je v tom, že postup je psaný jinak než v první knize, takže si člověk musí chvíli zvykat. Tuhle knihu doporučuji opravdu velice, protože tyto náramky jsou malým uměleckým dílem a každého potěší. 

A jeden zázračný odkaz :) https://www.pooh.own.cz/doplnky.htm

 

 

Nejkrásnější doplňky z provázků

Tato kniha je také z nakladatelství Ikar a vytvořil ji kolektiv autorek. Je to velice pěkná kniha, ale není pouze o náramcích přátelství, ale také o jiných technikách náramků z bavlnek, kůže a také korálků. Obsahuje opět přesný návod krok za krokem, ale opět jiný než v předchozích knihách. Návod je grafický a podle mě vcelku zdařilý a přehledný. Tato kniha si myslím je pro začátečníky i pokročilé. Jsou zde velmi zajímavé nápady na rychlé vytvoření jednoduchých, ale pěkných pásků. Kniha byla vydána v roce 1998 jako první vydání. Já osobně tuto knihu nevlastním, protože jsem ji už nesehnala a měla jsem ji pouze půjčenou. Ale pokud ji nakladatelství opět vydá, rozhodně doporučuji koupit. Na náramky přátelství je zde pouze několik vzorů, ale opravdu překrásných.

Kniha Náramky přátelství je opět z nakladatelství Ikar. Jejími autorkami jsou Heidi Grund-Thorp a Natascha Sanwald. Knížka je z roku 1999 a obal má  sice skoro stejný jako Nové doplňky z provázků, ale uvnitř jsou jednoduché náramky a pak nějaké nové vzory.

 

Indiánské copánky jsou autorské dílo opět Mariny Schories. Knihu vydalo nakladatelství Ikar v edici Beruška v roce 1996. Knížka je pouze o kulatých náramcích, na které najdete návod na těchto stránkách ve vzorech. Tyto indiánské copánky se především vplétají do vlasů, ale můžou se nosit i na rukou. Jelikož postup je velice jednoduchý a stále stejný, tak je kniha tedy především o různých barevných kombinacích. Ty jsou velice zdařilé a stojí za to, si tuhle knihu prohlédnout.  

 

   

Velká kniha scoubidou je velice povedená kniha nakladatelství Anagram, edice TOPP. Autorkou je Inge Walz. Ze scoubi - barevných bužírek - upletete nádherné věci. Náramky, přívěsky na klíče, barevná zvířátka či pestré propisky - vaší tvořivosti se meze nekladou. V této knize najdete více než 100 skvělých nápadů vytvořených ze tří až dvanácti pramenů scoubi - kulaté, spirálovité či obdélníkové scoubidou. Díky přesným popisům, barevným ilustracím a podrobně popsaným a rozkresleným postupům se vám jistě podaří vytvořit si malá umělecká dílka pro sebe i své kamarády. A existuje i druhý díl :)

Tohle je úplně super knížka. Doporučuji všem si jí koupit. Jsou tam ukázky nádherných náramků z nylonových nití a drátků. Vydalo ji opět nakladatelství Anagram v edici TOPP. Autorkou je Sabina Koch a Annette Kunkel. Nylonové náramky a ozdoby, které zhotovíte z nylonových nití nebo vlasců, se hodí ke každé příležitosti. Technika vázání náramků je velice jednoduchá a kombinací různobarevných nití získáte skutečně moderní a originální ozdoby na krk, ruku, nohu nebo břicho. Náramkům dodají kouzlo malé barevné korálky a štrasové kamínky.

 

 

 

 

 

 

V našich obchodech můžete sehnat také různé sady na náramky přátelství. Některé jsem jsem viděla prodávat například v hračkářství Bambule, ale dají se sehnat i v různých internetových obchodech.

Jak mi napsala Kusa, tak některé z nich obsahují i knížky s jednoduchými návody na náramky. Zde uvádím pro ilustraci jen několik obrázků, ale sehnat se jich dá více.

 

   

   

   

    

 

 

Budu moc ráda, když na svých webových stránkách uveřejníte odkaz na moje náramkové stránky.

STRÁNKY O NÁRAMCÍCH PŘÁTELSTVÍ

Různé obrázky náramků od různých lidí. Přijďte se podívat na výtvory ostatních. Pokud chcete uveřejnit také vaše obrázky, stačí jen napsat a poslat. Ostatní se rádi podívají na vaše výtvory.
Diskusní klub o náramcích na Lopuchu. Pojďte pokecat o náramcích a jestli chcete nějaké rady, tak tady je to správné místo. Spousta zkušených lidí vám dobře poradí :)
Švédské stránky o náramcích - díky generátoru vzorů, ve kterém můžete sami nakreslit náramek a pak ho nechat na těchto stránkách zveřejnit, se tato stránka naplnila neskutečným počtem všemožných vzorů od všemožných lidí, je tam mnoho jednoduchých i složitých, slabých i širokých, známých i nových originálních náramků. A stále nové přibývají.. 
Podívejte se na stránky Heleny z Brna. Stále nové vzory, vše skvěle vysvětlené, velmi obsáhlé stránky.. Helena je podle mého názoru přední specialistka na teorii drhání a vytváření nových vzorů.  

Velice obsáhlé polské stránky o náramcích, spousta grafických návodů, obrázků, tipů, odkazů, ukázek, originálních nápadů a všeho, co se dá jen představit. Monika byla jedna z prvních náramkářek, která to rozjela ve velkym, ale v současné době se už stránkám nevěnuje..

Heather´s friendship bracelets - stránky o náramcích psané anglicky, textové návody na jednoduché náramky, písmenka i čísla v náramcích. 

Navíc skvělé našláplé fórum, kde najdete hafo věcí, odkazů, diskuzí atd..

Rakouský web o náramcích, fotky, vzory a fajn grafika :)
ensi - bransoletki z muliny Další polské stránky o náramcích, obsahují mimo jiné podrobné grafické návody, mnoho obrázků, například také velice zajímavé rámečky na fotografie náramkovou technikou.
  Německý internetový obchod s návody na náramky, přes sto obrázků, možnost objednávky vzoru za jeden dolar :) Autorkou je Marina Ulmer, která vydala už dvě knihy se vzory, můžete si je objednat a nechat zaslat.. Nové internetové návody přestala zvěřejňovat, protože jí vadilo, že na postupy náramkáři sami přišli :)
  Velice pěkné široké náramky s grafickými návody
https://www.billybear4kids.com/graduation/summer/friendshipBracelets/Letters.html Šablony na písmenka do náramků
https://www.stetson.edu/~efriedma/bracelets/   Grafické návrhy náramků od Ericha Friedmana. Doporučuji projít i zbytek webu, protože to stojí vážně za to. Je to dokonalej týpek :)
https://gord.gringo.cz/Uzly/index.html?Text=ZU-Naramky.html 

https://gord.gringo.cz/Uzly/index.html?Text=ZU-ScoubiTriky.html 

Skvělá stránka o uzlování. Nově přidaná sekce Scoubi je fakt skvělá. 
  Navštivte Ivaniny stránky o náramcích
Stránky o náramcích Jany a Martiny
Hančiny stránky o náramcích
https://www.pooh.own.cz/doplnky.htm Kniha Nové doplňky z provázků od Sigrid Henke
STRÁNKY O KDEJAKÉ TVORBĚ
   Skvělé stránky Moniky Brýdové, která se zabývá kreativní tvorbou, stránky obsahují mnoho nápadů, technik a také obchůdek s levnými výtvarnými potřebami!!! Na těchto stránkách vždy najdete vše, co potřebujete. Zapište se do kurzů, zúčastněte diskuse nebo podívejte na Moniku v pořadu Rady ptáka Loskutáka. 
Moje další stránky o slupovacích barvách na sklo. 
Miloušovy stránky především o keramice, výborná keramická díla, malování a kresby.
OSTATNÍ STRÁNKY 
Prodejní server Fler.cz umožňuje nakupovat a prodávat nové umělecké a rukodělné výrobky. Podívejte se na ty moje z jiného soudku než náramkářského :)

Jak psát web

Stránky o tom jak udělat stránky, pomůžou i naprostejm amatérům jako jsem byla já, díky těmto stránkám jsem vytvořila toto dílo :o)
Najdete zde zálesáckou encyklopedii, lesní moudrost, tábornictví a tipy pro volný čas, od pravěku přes Kelty, Indiány, středověk až po dnešní turistiku, woodcraft, outdoor či horolezectví.